A|A|A
kinderneurologie

 

 

 

 

 



Ziektebeelden

Vraag om informatie

Gastenboek

Van A tot en met Z

Praktische links

Contact met ouders

Neurologische woordenlijst

Blue rubber bleb nevus syndroom

 

Wat is het blue rubber bleb nevus syndroom?
Het blue rubber bleb nevus syndroom is een aandoening waarbij op meerdere plekken in de huid en/of in verschillende organen afwijkend aangelegde aderen aanwezig zijn.

Hoe wordt het blue rubber bleb nevus syndroom ook wel genoemd?
De uitgezette aderen op de huid zien er uit als wat blauwachtige (vandaar het woord blue), vlekken (nevus) die rubberachtig aanvoelen (rubber bleb). Het wordt afgekort tot de letters BRBNS.

Bean syndroom
Soms wordt gesproken van het Bean syndroom. Bean is een arts die dit syndroom beschreven heeft de naam voor dit syndroom bedacht heeft.

Hoe vaak komt het blue rubber bleb nevus syndroom voor bij kinderen?
Het blue rubber bleb nevus syndroom is een zeldzame aandoening. Geschat wordt dat deze aandoening ongeveer bij minder dan één op de 100.000 kinderen voorkomt.

Bij wie komt het blue rubber bleb nevus syndroom voor?
Het blue rubber bleb nevus syndroom ontstaat al tijdens de prille aanleg van het kind in de baarmoeder en is dus al voor de geboorte aanwezig. Na de geboorte kunnen de blauwe vlekken op de huid al opvallen, maar soms vallen ze pas op wanneer de vlekken groter worden omdat het kind groeit.
Zowel jongens als meisjes kunnen het blue rubber bleb nevus syndroom krijgen.
 
Wat is de oorzaak van het ontstaan van het blue rubber bleb nevus syndroom?
Fout in het DNA
Het blue rubber bleb nevus syndroom kan worden veroorzaakt door een fout in het erfelijk materiaal (het DNA) van het 9e chromosoom op een plaats die het TEK-gen wordt genoemd. Niet alle kinderen met het blue rubber bleb nevus syndroom hebben een fout in het TEK-gen, waarschijnlijk zijn er nog andere fouten die op dit moment niet bekend zijn die ook dit syndroom kunnen veroorzaken. De fout hoeft niet in alle cellen van het lichaam te zitten, maar kan ook in een deel van de cellen in het lichaam aanwezig zijn.

Bij het kind ontstaan
Bij vrijwel alle kinderen met het blue rubber bleb nevus syndroom is de fout in het erfelijk materiaal bij het kind zelf ontstaan. Dit wordt de novo genoemd. De fout is dus meestal niet overgeërfd van een van de ouders.

Mocaïsisme
Bij een deel van de kinderen is er sprake van zogenaamd mocaïsisme. Niet alle lichaamscellen bevatten een fout in het TEK-gen, maar een deel van de cellen. De fout is vaak kort na de bevruchting van de eicel en de zaadcel ontstaat tijdens het overschrijven van het DNA. Alle cellen die ontstaan uit de cel waarin het fout is ontstaan, zullen de fout in het TEK-gen hebben. Alle cellen die uit andere cellen zijn ontstaan zonder het fout zullen de fout in het TEK-gen niet hebben. Dit wordt mocaïsisme genoemd.

Afwijkend eiwit
Als gevolg van het foutje in het erfelijk materiaal wordt een bepaald eiwit overmatig aangemaakt. Dit eiwit heeft tyrosine kinase endothelial, afgekort als het TEK-gen. Dit eiwit is een zogenaamde receptor die op bloedvaten voorkomt. Door de fout in het DNA werkt de receptor te hard, waardoor te veel bloedvaten worden aangemaakt.

Afwijkende aderen
Als gevolg van de fout in het TEK-gen worden extra aderen aangelegd, zowel in de huid als in de organen. Deze aderen hebben ook een dunnere wand dan gebruikelijk. De wand bestaat uit een dun laagje endotheel, met daarom heen bindweefsel. Door deze dunne wand, ontstaat er gemakkelijker een bloeding uit deze afwijkende aderen, bijvoorbeeld door een klap of stoot op deze afwijkende bloedvaten.

Wat zijn de symptomen van het blue rubber bleb nevus syndroom?
Variatie
Er bestaat een grote variatie in de hoeveelheid en in de ernst van de symptomen die verschillende kinderen met het blue rubber bleb nevus syndroom hebben. Het valt van te voren niet te voorspellen van welke symptomen een kind last zal gaan krijgen.

Blauwachtige zwelling op de huid
Veel kinderen met het blue rubber bleb nevus syndroom hebben blauw doorschemerende zwellingen op de huid, die vaak tussen enkele millimeters en 4-5 cm groot zijn. De zwellingen komen het meest voor op de binnekant van de hand en de onderkant van de voet, maar kunnen ook op andere plekken voorkomen. De zwelling voelt zacht, wat rubberachtig aan. Wanneer op de zwelling wordt gedrukt, dan kan de zwelling leeg lopen, om vervolgens weer vol te lopen wanneer er niet meer op de zwelling wordt gedrukt. Kinderen hebben zelf geen last van deze zwellingen, tenzij er op gedrukt wordt, dan kan dit een pijnlijk gevoel geven. Met het ouder worden kunnen deze zwellingen op de huid stabiel blijven of meegroeien met de groei van het kind.

Toegenomen zweten
Sommige kinderen hebben last van extra zweten rondom de blauwachtige zwellingen op de huid.

Problemen met zien
Ook in de ogen kunnen afwijkende aderen voorkomen in het netvlies, het hoornvlies, de iris of in de oogkas die kunnen zorgen voor problemen met zien.

Darmen
Ook in de darmen kunnen deze afwijkende bloedvaten voorkomen, vooral in de dunne darm. Dit is aan de buitenkant van het lichaam niet te zien. Deze afwijkende bloedvaten kunnen gaan bloeden, waardoor volwassenen vaker dan kinderen ongemerkt bloed verliezen. Soms wordt de ontlasting door dit bloed zwart van kleur en ruikt deze heel sterk(melena), maar vaak valt het bloed niet op. Door het bloedverlies kan bloedarmoede ontstaan. Volwassenen zien dan bleek en hebben last van vermoeidheid. Ook kunnen de afwijkende bloedvaten ervoor zorgen dat de darmen gaan ronddraaien of in elkaar schuiven, waardoor buikpijnklachten kunnen ontstaan.

Andere organen
Ook in andere organen kunnen afwijkende aderen voorkomen, zoals in de hersenen, de ogen, de speekselklieren, de schildklier, in de longen,het hart, in de lever, de milt, de blaas, de spieren en de botten. Ook daar kunnen de afwijkende bloedvaten zorgen voor het ontstaan van een bloeding. De kans dat een bloeding ontstaat is wel heel klein.

Stolsel
In de afwijkende aderen kan gemakkelijker een stolsel ontstaan. De zwelling voelt dan niet meer zacht aan maar hard en stevig. Vaak ontstaan dan ook pijnklachten ter plaatse van deze zwelling. Ook kan de zwelling warm aanvoelen.

Hoe wordt de diagnose blue rubber bleb nevus syndroom gesteld?
Verhaal en onderzoek
Op grond van het verhaal van een kind met een blauwachtige rubberig aanvoelen zwelling op de huid, kan de diagnose blue rubber bleb nevus syndroom worden gesteld. Andere aandoening die op het blue rubber bleb nevus syndroom kunnen lijken zijn het Rendu-Osler-Weber syndroom, Klippel-Trenaunay-syndroom of familaire cutane-mucosale veneuze malformatie syndroom.

DNA-onderzoek
Door middel van bloedonderzoek kan gekeken worden of er een fout gevonden kan worden in het TEK-gen. Deze fout wordt niet bij alle kinderen met het blue rubber bleb nevus syndroom gevonden. Dit kan komen door het mocaïsisme, de fout kan dan wel in het aangedane lichaamsdeel, maar niet in de bloedcellen voorkomen. Ook kan er sprake zijn van een ander fout in het erfelijke materiaal die op dit moment nog niet ontdekt is.
Soms is het mogelijk om DNA diagnostiek uit te voeren op een huidbiopt van een afwijkend stukje huid.

Dermatoloog
De dermatoloog stelt aan de hand van de huidafwijkingen vaak de diagnose blue rubber bleb nevus syndroom. Dermascopie kan behulpzaam zijn, hiermee kunnen de uitgezette aderen zichtbaar zijn.

Patholoog
Aan de hand van een biopt van een klein stukje huid, kan de patholoog onder de microscoop aan de afwijkende bloedvaten zien dat er sprake is van het blue rubber bleb nevus syndroom.

Oogarts
Kinderen met het blue rubber bleb nevus syndroom worden altijd een keer gezien door de oogarts, omdat ook in de ogen afwijkende bloedvaten kunnen voorkomen in net netvlies, het oogwit, de iris of in de oogkas.

(Kinder) gastro-enteroloog
De gastro-enteroloog kan door middel van een kijkbuis (endoscopie) in de dunne darm kijken of er aanwijzingen zijn voor afwijkende aderen in de darmwand als oorzaak voor bloed bij de ontlasting. Soms is het ook mogelijk door middel van videocapsules de dunne darm te onderzoeken. Wanneer onduidelijk is waar in de darmen er sprake is van bloedverlies kan een Technetium scan met gelabelde rode bloedcellen hierbij behulpzaam zijn.

Bloedonderzoek
Door middel van bloedonderzoek kan er gekeken worden of er sprake is van het ontstaan van bloedarmoede (verlaagd Hb, lage MCV). Stollingsonderzoek kan aanwijzingen geven of er een verhoogde kans bestaat op het krijgen van een trombose.  Vaak is er dan sprake van laag fibrinogeen, hoge D-dimeren en een verlengde PT en APTT.

MRI scan
Door middel van een MRI scan van het aangedane lichaamsdeel en de direct omringende lichaamsdelen kan beoordeeld worden of er ook sprake is van dieper gelegen afwijkende aderen die aan de buitenkant niet zichtbaar zijn. Dit onderzoek wordt ingezet wanneer er klachten zijn van dit lichaamsdeel. Vaak is het nodig om contrast toe te dienen tijdens de MRI-scan.

ECHO
Bepaalde organen zijn ook goed te onderzoek met behulp van ECHO onderzoek. Met behulp van Doppler techniek kunnen de afwijkende bloedvaten in beeld gebracht worden.

Hoe wordt het blue rubber bleb nevus syndroom behandeld?
Geen genezing
Er bestaan geen behandeling die het blue rubber bleb nevus syndroom kan genezen. De behandeling is er op gericht om de symptomen te verminderen en om problemen te voorkomen.

Multidisciplinair team
In een multidisciplinair team die ervaring hebben met het behandelen van vaatafwijkingen kan advies gegeven worden welke behandelvormen mogelijk zijn en wat de te verwachten effecten en risico’s zijn. In het Radboudumc in Nijmegen zit zo’n multidisciplinair team: het Hecovan team.

Huidafwijking
Wanneer kinderen geen last hebben van de huidafwijkingen, is behandeling niet nodig. Wanneer kinderen de huidafwijking vervelend vinden, is het mogelijk deze minder zichtbaar te maken door middel van een laserbehandeling, coagulatie of het operatief verwijderen door een kinderchirurg. Per kind zullen de voordelen van een behandeling moeten worden afgewogen tegen de nadelen ervan.

Darmen
Door middel van darmonderzoek zal gekeken worden hoe de afwijkende aderen in de darmen eruit zien in de loop van de tijd. Wanneer de afwijkende aderen zorgen voor bloedarmoede of andere darmproblemen dan zal vaak een behandeling moeten plaats vinden zoals het dichtmaken van deze aderen door middel van een bepaalde vloeistof (coaguleren), door middel van laser of door middel van een operatie. Soms is het nodig een stukje van de darm te verwijderen.

Behandeling bloedarmoede
Wanneer er sprake is van bloedarmoede kan het nodig zijn om kinderen of volwassenen extra ijzer via een medicijn te geven om te zorgen dat de bloedarmoeder verbeterd. Wanneer er sprake is van een ernstige vorm van bloedarmoede kan een bloedtransfusie nodig zijn.

Specifieke medicijnen
Zogenaamde mTOR-remmers zoals sirolimus/rapamycine kunnen de aanmaak van nieuwe bloedvaten afremmen. Deze medicijnen kunnen ook bijwerkingen hebben. Per kind of volwassenen zullen de voordelen en nadelen van behandeling met sirolimus tegen elkaar afgewogen moeten worden.

Antistollingsbehandeling
Rondom een operatie bestaat er een vergroot risico op het ontstaan van trombose in afwijkende bloedvaten. Daarom wordt rondom een operatie vaak antistollingsbehandeling gegeven om de kans op het ontstaan van trombose te verminderen. Een veel gebruikt medicijn is laag moleculair heparine dat door middel van een prik onder de huid wordt toegediend.

Zelfvertrouwen
Het hebben van het blue rubber bleb nevus syndroom kan kinderen onzeker maken, waardoor kinderen minder zelfvertrouwen hebben. Het helpt om kinderen te ondersteunen bij het krijgen van zelfvertrouwen. Je mag zijn wie jij bent, bent mooi zoals je bent, de wijnvlek hoort bij jou, daar hoe je je niet voor te schamen.

Hoe vertel ik mijn kind over zijn of haar aandoening
Ouders kunnen het lastig vinden hoe en wanneer ze met hun kind over de aandoening van het kind moeten en kunnen praten. In deze informatiefolder vindt u tips die u hierbij kunnen helpen om dit gesprek te doen op de manier die bij uw kind en uw gezin past.

Begeleiding
Een maatschappelijk werkende of psycholoog kunnen begeleiding geven in het een plaats geven van het hebben van deze aandoening in het dagelijks leven. Zij kunnen kinderen ook helpen en ondersteunen bij het vergroten van het zelfvertrouwen.

Contact met andere ouders
Door het plaatsen van een oproep op het forum van deze site kunt u proberen in contact te komen met andere ouders die een kind hebben met het blue rubber bleb nevus syndroom. Het is ook mogelijk om via de patiëntenvereniging in contact te komen met andere kinderen en hun ouders.

Wat betekent het hebben van het blue rubber bleb nevus syndroom voor de toekomst?
Langzame toename van afwijkingen
Ook op volwassen leeftijd kunnen de grootte van de afwijkende aderen verder toenemen. Dit geldt vooral voor afwijkende aderen in de darmen. Problemen met bloedingen in de darmen ontstaan meestal pas op de volwassen leeftijd.

Levensverwachting
Kinderen met het blue rubber bleb nevus syndroom hebben een normale levensverwachting.
In geval van ernstige complicaties kan de levensverwachting verkort zijn.

Kinderen krijgen
Het hebben van deze aandoening is op zich niet van invloed op de vruchtbaarheid. Dit zou wel het geval kunnen zijn wanneer er afwijkende aderen in de eierstokken of in de baarmoeder voorkomen. Wanneer een volwassene in het bloed een fout heeft in het TEK-gen, is de kans 50% dat kinderen van deze volwassene ook deze fout in het TEK-gen erven. Of deze kinderen daar in dezelfde mate, in minder mate of juist in een ernstige vorm last van hebben, valt niet te voorspellen. Wanneer er sprake is van mocaisisme, dat hangt het er vanaf of de fout in het TEK-gen ook in de eicellen of zaadcellen aanwezig is. Wanneer dat het geval is, dan hebben kinderen van deze volwassene ook tot 50% kans het blue rubber bleb nevus syndroom te krijgen, wanneer dat het niet het geval is, dan is de kans net zo groot als die van een willekeurig ander persoon (dus heel klein).
Het is belangrijk dat de zwangerschap van een vrouw met het blue rubber bleb nevus syndroom voor het aangaan van een zwangerschap overlegd met een gynaecoloog of er bijzondere maatregelen nodig zijn tijdens de zwangerschap. Dit omdat er een verhoogde kans is op het ontstaan van trombose.

Hebben broertjes en zusjes een verhoogde kans om ook het blue rubber bleb nevus syndroom te krijgen?
Vaak is de fout in het DNA die de oorzaak is van het ontstaan van het blue rubber bleb nevus syndroom bij het kind zelf ontstaan. Broertjes en zusjes hebben dan geen hogere kans dan een ander willekeurig kind om ook het blue rubber bleb nevus syndroom te krijgen.
Bij een klein deel van de kinderen blijkt een ouder ook het blue rubber bleb nevus syndroom te hebben. Dan bestaat er wel een verhoogd risico voor broertjes en zusjes om zelf ook een blue rubber bleb nevus syndroom te krijgen.  Een klinisch geneticus kan hier meer informatie over geven.

Prenatale diagnostiek
Wanneer een van de ouders zelf het blue rubber bleb nevus syndroom heeft, dan is het mogelijk om tijdens een zwangerschap prenatale diagnostiek te verrichten in de vorm van een vlokkentest in de 12e zwangerschapsweek of een vruchtwaterpunctie in de 16e zwangerschapsweek. Beide ingrepen hebben een klein risico op het ontstaan van een miskraam (0,5% bij de vlokkentest en 0,3% bij de vruchtwaterpunctie).De uitslag van deze onderzoeken duurt twee weken. Voor prenatale diagnostiek kan een zwangere de 8ste week verwezen worden door de huisarts of verloskundige naar een afdeling klinische genetica. Meer informatie over prenatale diagnostiek kunt u vinden op de website: www.pns.nl

Preïmplantatie Genetische Test (PGT))
Wanneer een van de ouders zelf een blue rubber bleb nevus syndroom heeft dan is het ook mogelijk om in aanmerking te komen voor preïmplantatie genetische test PGT. Bij PGT wordt een vrouw zwanger door middel van IVF (In Vitro Fertilisatie). De bevruchting vindt dan buiten het lichaam plaats, waardoor het zo ontstane pre-embryo onderzocht kan worden op het hebben van het blue rubber bleb nevus syndroom. Alleen embryo’s zonder de aanleg voor het blue rubber bleb nevus syndroom, komen in aanmerking voor terugplaatsing in de baarmoeder. Voor meer informatie zie www.pgtnederland.nl.

Wilt u ook uw verhaal kwijt, dat kan: verhalen kunnen gemaild worden via info@kinderneurologie.eu en zullen daarna zo spoedig mogelijk op de site worden geplaatst. Voor meer informatie zie hier.

Heeft u foto's die bepaalde kenmerken van deze aandoening duidelijk maken en die hier op de website mogen worden geplaatst, dan vernemen wij dit graag.

Links
www.hevas.eu
(Nederlandse patientenvereniging voor mensen met een hemagioom, een vasculaire malformatie, een zelzame vaattumor of een overgroeisyndroom)
www.hecovan.nl
(Expertisecentrum voor hemangiomen en vaatmalformaties)
www.erfelijkheid.nl
(site met informatie over erfelijke aandoeningen)


Referenties

  1. Gastrointestinal: Endoscopic injection sclerotherapy for duodenal vascular malformation in blue rubber bleb nevus syndrome. Kumei T, Toya Y, Shiohata T, Kakuta F, Yanai S, Kawasaki K, Nakamura S, Matsumoto T. J Gastroenterol Hepatol. 2019;34:963
  2. Off-Label Use of Sirolimus and Everolimus in a Pediatric Center: A Case Series and Review of the Literature. Bevacqua M, Baldo F, Pastore S, Valencic E, Tommasini A, Maestro A, Rabusin M, Arbo A, Barbi E. Paediatr Drugs. 2019;21:185-193
  3. Gastrointestinal: Small intestinal blue rubber bleb nevus syndrome. Laube R, Rickard M, Lee AU. J Gastroenterol Hepatol. 2021;36:2637
  4. Long-term sirolimus treatment in blue rubber bleb nevus syndrome: Case report and review of the literature. Weiss D, Teichler A, Hoeger PH. Pediatr Dermatol. 2021;38:464-468

 

Laatst bijgewerkt: 11 mei 2024

 

Auteur: JH Schieving

 

 

Hier is ruimte voor
Uw verhaal

Heeft uw kind nog andere symptomen, laat het ons weten.